Rafting, son zamanlarda özellikle adrenalin tutkunu insanların tercih ettiği bir aktivitedir. Aynı zamanda doğa ile iç içe olup maceraya atılmak isteyenler için de oldukça uygun ve ilgi çekici bir spor türüdür. Dünyanın her yerinde büyük bir ilgiyle takip edilen bu spor dalı, ülkemizde de giderek popülerleşmektedir. Rafting hakkında aklınıza takılan tüm ayrıntıları yazımızda bulmak için okumaya devam edin!

Rafting Nedir?

Raftingin oldukça ekstrem olan bir nehir sporudur. Peki, ayrıntılı bir şekilde açıklamak gerekirse tam olarak rafting nedir?  Bu spor türünde öncelikli olarak amaç içinde olduğunuz raftı devirmeden nehrin üzerinde ilerleyebilmektir. Bir yandan da kürek aracılığı ile kayalar ve engelleri aşmak gerekir.

Genellikle 4 veya 6 kişilik takımlar ile birlikte yapılmaktadır. Bu sporda başarılı olmanın asıl yolu tek vücutmuş gibi hareket edebilmekten geçer. Raftingde hızlı bir şekilde akan akarsulara karşı büyük bir fiziksel gücün ön planda olması gerekir.

Rafting Yapmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Rafting yapabilmek için mutlaka bazı şartların sağlanması gerekir. Özellikle sağlık kriterlerinin bu sporu yapabilmek için uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Heyecanın yüksek olduğu bir aktivite türü olduğu için panik atak, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara sahip olan insanların tercih etmesi önerilmemektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer kriter ise yaş olmaktadır. Bu spor belli bir güç istediği için su seviyesi, rafting yapmak isteyeceğiniz döneme göre yaş aralıkları değişiklik gösterir. Dolayısıyla firmalardan bilgi alabilmek için güncel bir şekilde takip etmeniz gerekir. ‘’Yüzme bilmeyenler rafting yapamaz’’ cümlesi yalnızca bir yanılgıdır. Bu sporda yüzme bilmiyor olmak büyük bir problem değil yalnızca dezavantajdır.

Rafting Nerelerde Yapılır?

Türkiye, akarsu kaynakları açısından oldukça zengindir. Dolayısıyla turistler de bu spor için özellikle Türkiye’yi tercih edebilmektedir. Sizler de rafting nerelerde yapılır ve en uygun yerler nerelerdir sorularını öğrenmek istiyorsanız tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Sizler için Türkiye’de rafting yapılabilecek 4 yeri listeledik;

·        Rafting denildiğinde akıllara Dünya’nın en hızlı akan nehirleri arasında bulunan Çoruh Nehri, gelir.

·        Özellikle mayıs ve haziran aylarında birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapan Fırtına Deresi 3 adet farklı zorluk derecesine sahip parkurları ile adrenalin tutkunlarına güzel deneyimler yaşatmaktadır.

·        Antalya’da bulunan Köprüçay, 12 kilometre uzunluğu olan parkuru ile rafting severlere ev sahipliği yapar.

·        Marmaris’teki Dalaman Nehri beyaz suları ve büyüleyici doğası ile muhteşem bir aksiyon yaşamanızı sağlıyor. 

Unutulmayacak ve ekip ruhunu içinizde hissettirecek anlar yaşamak isteyenlerin özellikle başvurduğu bu aktivite adeta insan ruhunu gençleştirebilecek türdedir. Ayrıca temiz hava ile iç içe zaman geçirmek de ekstra bir avantajdır.

Rafting Turu ile ilgili Bilmeniz Gerekenler

Her ne kadar riskli bir aktivite olarak görülse de gerekli önlemler alındığında aslında son derece eğlenceli ve güvenli bir hale gelecektir. Aynı zamanda bu aktivite daima bir eğitmen veya rehber eşliğinde yapılır. Rehber ekibi yönlendirerek yaşanabilecek sorunları önler.

Aşağıda rafting turu ile ilgili mutlaka bilmeniz gereken detayları sizler için listeledik;

1.      Güvenlik ekipmanlarını mutlaka kullanın.

2.      Ekiple birlikte hareket etmeye özen gösterin.

3.      Olası bir düşme tehlikesi yaşadığınızda ekip arkadaşlarınızı değil botun iplerini tutmaya çalışın.

4.      Sivri uçlu dallara veya başka engellere takılmamak için mutlaka rehberinizi dinleyin.

5.      Kürek çekiyorken ayaklarınızı emniyet çizgisinin dışında tutmamaya özen gösterin.

Özellikle rehberi dikkatlice dinlemek ve belirlediği kurallara uymak bu aktivitede oldukça önemlidir. Rafting bir ekip işi olduğu için takım ruhunu yansıtmanız sizleri başarıya götürmede en önemli adım olacaktır.

Tatilim Sensin ile Fırsat Dolu Anlar!

Tatilim Sensin, sizlere mükemmel anlar yaşatmak için hazırda bekliyor! Sizler de arayıp tarayıp duruyor ve bir türlü uygun tatili bulamıyorsanız, sıradan değil de değişik aktiviteler yaptığınız ve heyecanın doruklarına tırmandığınız bir tatil istiyorsanız linke tıklayarak daha ayrıntılı bir şekilde bilgi alabilirsiniz!